Tuesday, October 16, 2012

Motivatie?

O carte despre motivatie gasita intr-un supermarket spune ca:

"Manipularea este actiunea prin care cineva este "pacalit" sa faca ceva ce in mod normal nu ar face. Motivatia este actiunea prin care cineva este incurajat sa faca ceva de care are nevoie, dar pe care poate nu ar fi putut sa-l initieze sau sa-l duca la bun sfarsit de unul singur.

...

Ca sa-l motiveze pe jucator, antrenorul ii fixeaza niste parametrii pe care sa-i indeplineasca la antrenamente, promitandu-i un loc in prima echipa daca reuseste sa atinga acesti parametri in patru saptamani. Acesta este un exemplu de motivare. Jucatroul vrea sa isi imbunatateasca perfromantele, iar antrenorul ii spune care este directia in care se poate dezvolta, si adauga o recompensa pentru a-l ajuta sa-si indeplineasac telul.

Pe de alta parte, se poate ca la alte echipe antrenorul sa nu fie atat de sustinator si intelegator. Ba mai mult, sa spunem ca are o problema personala cu unul dintre cei mai buni jucatori. Nu s-au inteles niciodata si antrenorul abia asteapta sa scape de el. Acesta din urma gaseste un jucator mediocru caruia ii spune ca daca trage un pic mai tare la antrenamente poate ajunge titular in locul vedetei echipei. Inselator, acesta mai adauga faptul ca actuala vedeta a echipei are niste pareri nu tocmai bune despre jucator, pareri pe care le-a exprimat cand acest nu era de fata.

Aceasta conversatie il face pe jucatorul mai putin talentat sa fie suparat si razbunator in relatia cu vedeta echipei. In curand, acesta va incepe sa-i faca mici probleme vedetei ascunzandu-i echipamentul, facand in asa fel incat acesta sa intarzie la antrenamente, starnind divesre zvonuri despre el si tot felul de alte lucruri care il fac pe jucatorul emblematic sa-si mute concentrarea de la joc. Cand performantele vedetei incep sa scada, antrenorul gaseste momentul oportun pentru a-l inlocui pe acesta cu jucatorul de rezerva, aceasta fiind intentia antrenorului inca de la inceput.

...

Nevoi si actiuni motivatoare care au de obicei conotatie negativa: furia, tradarea, controlul, dezamagirea, disperarea, egoul, frica, lacomia, banii, politica, revolta, razbunarea, vanitate..."


1001 Feluri de a te motiva pe tine si pe ceilalti
Sang H. Kim

Populara discutie despre diferenta dintre un lider si un manager continua pe plan motivational. Des intalnita manipulare la locul de munca in randul "sefilor" romani nu este nimic nou pe piata muncii, mai ales in anumite industrii. Insa, orice s-ar intampla, nu trebuie niciodata sa ne lasam condusi de actiunile mai sus mentionate si mai ales sa le mentionam ca fiind motivatia noastra de a face o schimbare in timpul unui intreviu.

Cartea spune ca cea mai buna cale este sa gasesti ceea ce te motiveaza, sa porti tot timpul dupa tine un biletel pe care sa il citesti in momentele de frustrare pentru a te ajuta sa iti amintesti scopul. Cum internetul este acum plin de citate motivationale...nu este nimic dificil in asta. Eu...din carte am ales:

Multe sarcini sunt inevitabile in viata. E alegerea ta daca le faci cu zambetul pe buze sau incruntat.