Friday, October 05, 2012

Life's a sarcastic attention whore

"Exista oameni carora lucrurile cele mai bune nu le reusesc. Pot sa fie imbracati intr-un costum de casmir; tot ca niste vagabonzi o sa arate; sa fie bogati si datornici; sa fie inalti si nuli la baschet. Imi dau seama astazi, eu apartin speciei celor care nu izbutesc sa-si rentabilizeze avantajele, pentru ca aceste avantaje sunt chiar niste inconveniente.

Adevarul iese din gura copiilor. La scoala primara, o insulta josnica era sa fii tratat de "telecutual"; mai tarziu a fi intelectual devine aproape o calitate. Dar e o minciuna: inteligenta este o tara. Asa cum cei vii stiu ca vor muri, dar cei morti nu stiu nimic, eu cred ca a fii inteligent este mai rau decat sa fii prost, pentru ca un prost nu-si da seaam ce-i cu el, pe cand cineva inteligent, chiar daca-i umil si modest tot o stie.

In Eccesiastul scrie ca cel ce isi inmulteste stiinta isi sporeste suferinta; dar, neavand niciodata fericirea sa merg la catehism cu ceilalti copii, nu am fst prevenit de pericolele studiului. Crestinii au mare noroc ca sunt de foarte tineri pusi in garda impotriva riscului inteligentei; ei vor sti, toata viata, sa se fereasca de ea. Fericiti cei saraci cu duhul.

.....

Inteligenta este un rateu al evolutiei. Imi imaginez perfect, pe vremea primilor oameni preistorici, in sanul unui mic trib, toti copiii alargand prin hatisuri, fugarind soparle, culegand fructe pentru cina; treptat, in contact cu adultii, invatand sa devina barbati si femei desavarsiti: vanatori, culegatori, pescari, tabacari...Dar privind mai atent viata acestui trib, observ ca unii copii nu participa la activitatile grupului: raman asezati langa foc, la adapost, in interiorul pesterii. Ei nu vr sti niciodata sa se apere in fata tigrilor cu dinti de sabie, nici sa vaneze; lasati singuri, nu ar supravietui nici o singura noapte. Daca-si petrec zilele nefacand nimic, nu e din lene, nu, si-ar dori sa zburde cu camarzii lor, dar nu pot. Natura, aducandu-i pe lume, a dat un rateu. In tribul asta, exista o fetita oarba, un baiatel schiop, un altul neindemanatic si neatent...Ei stau toata ziua in tabara, si cum nu au nimic de facut iar jocurile video nu au fost inca inventate, sunt nevoiti sa reflecteze si sa-si lase gandurile sa vagabondeze. Si isi petrec timpul gandind, incercand sa decripteze lumea, scornind povesti si inventii. Asa s-a nascut civilizatia: pentru ca niste copilandri imperfecti nu aveau nimic altceva de facut. Daca natura n-ar fi mutilat pe nimeni, daca tiparul ar fi fost de fiecare data fara cusur, omenirea ar fi ramas o specie de proto-hominizi, fericita, fara nici o intentie de progres, traind foarte bine fara Prozac, fara prezervative si reader dolby digital DVD.

.....

Sa consideri ca cineva este inteliget, cu judecata, nu depinde de diplome; nu exista nici un test IQ pentru a dezvalui ceea ce am putea numi bunul simt.

.....

Prostia oamenilor nu se trage din lipsa de inteligenta, ci din lipsa lor de curaj."


M-am hotarat sa devin prost
Martin Page